Trh zábavy
1/LEDEN 2000  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce

I jednoduché zálohování zabrání velkým ztrátám dat

Jen málokterému uživateli se nestalo něco podobného: najednou zjistil, že cenná data jsou pryč - ať už to byla diplomová práce, téměř hotový román, účetnictví nebo databáze knih vypůjčených přáteli. Tolik práce - a vše přišlo vniveč! Řada lidí proto považuje data uložená v počítači za "nejistá" a raději si vše tiskne ještě na papír.

Bezpečnost dat lze však mnohonásobně zvýšit dobře prováděným zálohováním. Obyčejný uživatel si při slově "zálohování" vybaví často nákladné zařízení. Pokud však používá jen malé objemy dat - například několik textů - je možné zálohovat i na obyčejné diskety.
   Velké firmy budou pro rozsáhlé zálohování preferovat páskové jednotky, které umožňují levně uložit velké množství dat. Pro zálohování na pásky navíc existuje řada speciálních programů, které dovolují například automatické spuštění zálohování každý den v určitou hodinu.
   Ideální poměr cena / uložený megabajt představují pro malou firmu nebo domácího uživatele zapisovatelná média CD-R a CD-RW, pokud jde o to zvolená data jednou uložit a opakovaně číst. V případě, že se s daty stále pracuje, je vhodné zvážit vysokokapacitní nástupce diskety - nejrozšířenější je dnes ZIP 100, který má navíc velmi robustní ochranný plastový obal.

Michal Rybka (MF DNES)

Základní zásady zálohování

  • Uchovávejte data v jednom adresáři (například Dokumenty) a vytvořte pro ně v tomto adresáři přehlednou strukturu. Nejde pouze o pořádek - pokud jsou data "rozházená" po všech možných adresářích, roste riziko smazání omylem.
  • Frekvence, se kterou by měla být data zálohována, závisí na rychlosti, s jakou provádíte úpravy anebo vytváříte nové soubory. Pokud pracujete s mnoha soubory, je lepší je zálohovat častěji, například jednou denně. Optimum pro většinu uživatelů představuje zálohování jednou týdně.
  • V případě, že nevlastníte vysokokapacitní jednotku, stačí ukládat pouze data - programy je možné znovu nainstalovat.
  • Vždy zálohujte na výměnné médium. Uložení druhé kopie na harddisk zvýší bezpečnost proti náhodnému vymazání, ale virový útok či selhání disku data zničí i v tomto případě.
  • Pokud možno si vytvořte dvě záložní kopie a dejte je na různá místa - minimalizujete tak riziko ztráty dat živelní pohromou nebo krádeží.
  • Záložní kopie skladujte v pokojové teplotě na místě chráněném před přímým slunečním světlem, žárem, prachem, magnetickým polem a náhodným mechanickým poškozením.
Jednotlivá média se liší kapacitou, cenou za uložený megabajt dat a vlastnostmi - každý uživatel si proto může vybrat podle svých potřeb a podle své kapsy.

Jak si vybrat médium pro zálohování?

Diskety:
   Nejlevnější médium, mechanika je v každém počítači. Dnes jsou standardem diskety 3,5" s kapacitou 1,44 MB. Umožňují uskladnit malé objemy dat, a proto se hodí pro texty nebo malé databáze. Jsou však nevhodné pro archivaci obrázků a dalších objemných souboru, mechanika je navíc pomalá. Jsou poměrně citlivé na prach, magnetické pole a opotřebení otěrem.

Vysokokapacitní magnetická média LS-120, ZIP a podobné:
   Představují kapacitou větší a rychlejší alternativu k disketám. Mají kapacitu sto až dvě stě padesát megabajtů a pracují třikrát až desetkrát rychleji než disketa. Mechaniky těchto médií nejsou standardem a přenášení dat může působit problémy. Jsou vynikající pro malé až střední objemy dat a pro domácnost nebo kancelář představují optimální mnohokrát přepisovatelné médium. Nehodí se pro velké objemy dat. Mechaniky i média jsou navíc dosti drahá - cena se pohybuje mezi 300 až 500 korunami za 100MB médium. Jsou ohrožována prachem, magnetickým polem a podléhají opotřebení.

Výměnné vysokokapacitní disky, výměnné harddisky:
   Ideální řešení pro zálohování velkých objemů dat, se kterými se často pracuje. Nabízejí velký prostor mezi 2 GB až 25 GB a jsou velice rychlé. Cena harddisků je nižší než u výměnných disků - například u médií JAZ stojí 100 MB prostoru přes 150 Kč, zatímco u vysokokapacitních harddisků vyjde stejné místo na necelou třetinu - pod 50 Kč. Disky jsou poměrně citlivé na otřesy a na magnetické pole. Harddisk je vhodné uchovávat ve výměnném rámečku.

CD-R, CD-RW:
   Vypalování dat na CD-R je poměrně náročné, ale představuje vynikající řešení v případě, že uživatel požaduje uložení velkého objemu dat za malé peníze. CD-R lze vypálit pouze jednou, média CD-RW je možné tisíckrát přepsat. CD-R možné načítat na každém počítači, který je vybaven mechanikou CD-ROM, ale na zápis potřebuje speciální mechaniku - vypalovačku. Sto megabajtů na CD-RW stojí přibližně 25 Kč, na CD-R dokonce pouze 7 Kč. Média jsou odolná vůči magnetickému poli a prachu, ohrožuje je ovšem poškrábání, ohýbání a intenzivní sluneční světlo.

Páskové mechaniky (streamery), DAT (Digital Audio Tape):
   Nabízejí levné uložení ohromného množství dat na pásku, ovšem za cenu pomalejšího přístupu k datům. Streamery mají kapacity do 10 GB a 100 MB prostoru na nich stojí kolem 12 Kč, mechaniky DAT umožňují nahrát na pásek až 24 GB dat a 100 MB prostoru na nich stojí méně než 5 Kč. Pásky jsou citlivé na prach a magnetické pole.
 

  Trh zábavy © 1999