Trh zábavy
1/LEDEN 2001  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce
FunPort
 Logo Kompass
 Logo Komory zábavy

Mistrovství Evropy v poolbilliardu 2001
Karlovy Vary, Česká republika, 3.-14.4.2001, Grandhotel Pupp

Jak je z nadpisu patrno, Českomoravský billiardový svaz (ČMBS) má tu čest v příštím roce hostit již XXII. mistrovství Evropy. Tento fakt je velmi povzbudivý z mnoha důvodů. Tím prvním je velmi krátká doba oficiálního členství ČMBS v evropské federaci. Ač se to nezdá, teprve před čtyřmi roky, během konání ME v Norském Stavangeru, jsem se jako zástupce ČMBS zúčastnil jednání Valné hromady EPBF a podařilo se mi přesvědčit tento vrcholný orgán, aby náš svaz přijal jako podmínečného člena EPBF. V roce následujícím jsme byli v Lucembursku slavnostně přijati jako řádní členové této federace, která zde zároveň slavila dvacáté výročí svého založení. EPBF jako vrcholný evropský poolbilliardový orgán, sdružující v současné době 32 řádných členů (národních svazů), dohromady s více jak 800 000 tisíci členy, byla založena v listopadu roku 1978 z popudu Německého a Švédského billiardového svazu. Dalšimi zakládajicími státy bylo Švýcarsko, Rakousko, Lichtenštejnsko a Holandsko. Historie evropských šampionátů však začíná až o dva roky později. V roce 1980 se konalo historicky první ME v německém Altachu. Toto první ME však bylo vypsáno pouze pro muže. Ženy se svého prvního šampionátu dočkaly až o rok později společně s juniory a vozíčkáři dokonce až o mnoho let déle, v roce 1996.

Karlovarské mistrovství Evropy bude hostit muže a ženy, kteří budou hrát v disciplínách 8-ball, 9-ball a 14.1-nekonečná. Tečkou za celým šampionátem pak bude ME národních týmů v těchto dvou kategoriích (muži a ženy). Vozíčkáři hrají pouze v disciplínách 8-ball a 9-bal. Všeobecně je očekáván obrovský zájem všech členských států EPBF o tento šampionát. Počet sportovců, kteří se v příštím roce zúčastní ME, je odhadován zhruba na 200. Je to dáno jednak polohou místa konání tak nevelkou finanční náročností pro jednotlivé výpravy. Přece jen ceny za ubytování a ostatní služby jsou u nás mnohem přijatelnější než například v Norsku, či Švédsku. Všichni příznivci billiardu u nás se mohou těšit na přehlídku těch nejlepších evropských a v současné době vlastně i světových hráčů, kteří se nadcházejícího ME zúčastní. Za všechny uvedu alespoň dvě, již nezapomenutelně svými výkony zapsané postavy světového billiardu. Jsou jimi Ralf Souquet a Franciska Stark, němečtí reprezentanti, kteří v celé historii pořádání ME získali největší počet medailí.
   R. Souquet celkem 27 (18 zlatých a 9 stříbrných). F. Stark celkem 25 (11 zlatých, 10 stříbrných a 4 bronzové). Doufejme jen, že o některou z dalších je připraví naši hráči. Účast přislíbil a na soupisce německé reprezentace je uveden také jeden z nejpopulárnějších a nejznámějších hráčů, držitel mnoha titulů mistra Evropy, držitel titulu mistr světa a vítěz řady prestižních světových turnajů, pan Oliver Ortmann. Bude jistě velmi zajímavé sledovat souboje naší reprezentace s absolutní světovou špičkou. Pevně věřím, ba jsem o tom takřka přesvědčen, že se ctí obstojí v této náročné konkurenci a že jak já dávám přípravě celého šampionátu maximum, i oni se svědomitě připraví na svoji velkou premiéru před domácím publikem.
   Tak jak nebylo jednoduché získat právo pořádání ME, tak a možná i více, bylo složité najít solidní partnery, kteří se budou podílet na pořádání této akce. Finanční náklady na pořádání takovéhoto podniku jsou nemalé. Pokrýt náklady spojené se samotným místem konání (pronájem vhodných prostor), zajištění otevíracího a závěrečného banketu, ubytování oficiálních pořadatelů a hostů, finanční odměny, ubytování a strava pro minimálně 40 rozhodčích a zabezpečení dalších technických "maličkostí" - to není tak jednoduchá věc. Rozhodně ne tak jednoduchá, aby jí mohl dělat v tomto oboru laik, jako jsem například já. Dlouhou dobu trvalo hledání vhodného partnera a díky Pavlu Halamkovi a jeho motorce se to také s úspěchem podařilo. Podařilo se a z této, byť krátké, spolupráce mám velmi dobrý pocit.
   Rád bych tedy tímto představil partnery ČMBS při pořádání Mistrovsfví Evropy v poolbilliardu 2001, které se koná v hotelu Pupp v Karlových Varech. Jsou jimi Agentura FACE a CMI - Czech Media Investment. Na detailní představení těchto dvou společností jistě bude v dalších číslech dostatek času a mnohé se dozvíte z připravovaných oficiálních internetových stránek ME. Zmíním se alespoň krátce o akcích, na kterých se podíleli. Účast fotbalistů ČR na EURO 2000 a dále na MS 2002, hokejové turnaje v rámci Eurohockey tour - Baltica cup v Moskvě, Švédské hry ve Stockholmu a Karjala cup v Helsinkách, dostihová sezóna v Chuchli, 1. liga volejbalu mužů v hale AERO Odolena Voda či fotbalové zápasy Gambrinus extraligy. Nutno připomenout i komplexní zpracování a realizace reklamních a public relations při akcích koncertů Ivety Bartošové v roce 2000, či Daniela Hůlky a dalších interpretů.
   Rozhodně však toto není vyčerpávající výčet všech aktivit těchto společností.
   Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří pomáhali, pomáhají a v příštích měsících ještě pomáhat s přípravou ME budou, všem nastávajícím rozhodčím, kteří projdou mnohými nelehkými školeními a i všem, kteří nám alespoň drží palce.
   Přeji mnoho štěstí v roce příštím, tolik pro český kulečník důležitém. Prožijte spokojené svátky, důkladně oslavte poslední den roku starého a těším se s Vámi na shledání v hojném počtu na prvním evropském šampionátu v novém miléniu.

Miloš Vizingr

 Logo Billiard info
  Webdesign © 2B