Trh zábavy
1/LEDEN 2001  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce
FunPort
 Logo Kompass
 Logo Komory zábavy

Mobilní internet? Řešením jsou palmtopy
Přečetli jsme za Vás...

Stolní počítače jsou moc velké, mobilní telefony příliš malé. Ukazuje se, že kapesní počítače jdou správnou cestou Palmtopy jsou počítače velké sotva jako krabička cigaret. Na první pohled vypadají, že neumějí do pěti počítat - tím spíš, že u nich chybí klávesnice a prakticky veškeré ovládání se řeší na dotykovém displeji. Přesto se ukazuje, že jejich možnosti jsou větší, než se donedávna zdálo.

 Fotografie Palmtopu IPAQ
Compaq iPAQ má kvalitní
barevný displej, kterému
nedělá problém dokonalé
zobrazení webových stránek
Palmtopy mají početnou a stále rostoucí obec fanoušků. Základní aplikace jsou sice dost chudé a přístroj s nimi vydá na lepší kapesní diář: je to obvykle adresář, diář, možnost pořizovat poznámky (ne moc dlouhé, protože ovládání dotykového displeje při psaní je poněkud krkolomné), tabulkový kalkulátor, sem tam nějaká ta hra, někdy i diktafon pro krátké nahrávky a podobně.
   Jejich síla ale spočívá jednak v tom, že mohou spolupracovat se stolním počítačem, jednak v tom, že pro ně existuje i řada dalších zajímavých programů a obvykle je lze stahovat z internetu. V neposlední řadě pak můžete se svým palmtopem oslňovat společnost podstatně lépe než s mobilním telrfonem, který dnes už bohužel má skoro každý. Kdyby ale šlo dostat se z palmtopu na internet, moci přehrávat soubory MP3 nebo jej obratem ruky proměnit v přístroj pro satelitní navigaci GPS - to by bylo něco! Či spíše: to je něco! Takové palmtopy už totiž existují.

Internet v kapse
   Hitem dne je mobilní bezdrátový internet - přístup ke světové síti v kapse od saka (nebo, chcete-li, v kabelce). Logicky by se k tomu měl hodit především mobilní telefon - jenže nehodí. Je sice bezdrátový, ale jeho displej na zobrazování webových stránek nestačí. Tvrdí se sice, že technologie WAP je internet na mobilu, ovšem WAP se má k internetu asi jako šlapací kolo k závodnímu vozu.
   Další z kandidátů pro mobilní internet jsou právě palmtopy. Jejich displej sice také není nijak závratně velký, přesto však je podstatně větší než u mobilu a u lepších přístrojů stačí ke snesitelnému zobrazení skutečné webové stránky. Nabízí se tedy myšlenka propojit kapesní počítač s mobilem, což u některých opravdu jde. Jenže manipulace se dvěma přístroji (byť oběma kapesními) už moc pohodlná není.
   Konstruktéři proto přišli s lepším řešením: vymysleli palmtop, na který lze pohodlně nasadit modul GSM, který jej spojí s internetem a všemi jeho možnostmi. Rychlost je sice nižší než u internetu po drátě (omezení je v nízké přenosové rychlosti sítí GPS, která činí pouhých 9,6 kb/s), ale pro nejnutnější potřebu na cestách to stačí. V brzké době ostatně nastoupí vysokorychlostní technologie (například GPRS), čímž se problém elegantně vyřeší. A když nástavec, tak proč jen pro internet? Stejně dobře lze tímto způsobem přidávat paměť, udělat z palmtopu zvukový přehrávač MP3, přístroj pro satelitní navigaci a spoustu dalších zařízení.

První vlaštovky
   Jedním z prvních přístrojů tohoto typu je Compaq iPAQ. Na první pohled se od jiných palmtopů této kategorie příliš neliší, nápadný je snad jen velký „secesní“ reproduktor pod displejem, ne němž se designér v dobrém slova smyslu vyřádil. Přístroj má barevný dotykový displej o rozměrech 58 x 77 mm, dvaatřicetibitový procesor RISC Intel StrongARM s pracovní frekvencí 206 MHz a paměť 32 MB. Nejlepší na něm však je možnost doplnit jej nejrůznějšími nástavci, ať již navrženými speciálně pro něj, nebo běžnými rozšiřujícími moduly pro notebooky formátu PC Card (PCMCIA) i CompactFlahs. Výběr má být opravdu pestrý. Pro přístup k internetu to bude modul CircuitData/PacketData, následovat má modul pro satelitní navigaci, přehrávač MP3 a dalěí. Compaq iPAG stojí 21980Kč, cena rozšiřovacích sad se má pohybovat od 1760 Kč (pro formát Compact-Flash) až po 4286 Kč (pro PC Cards).
   Podle očekávání ovšem Compaq nezůstal v tomto ohledu dlouho sám. Jedním z jeho následovníků je palmtop Handspring Visor deluxe, který už na první pohled zaujme netradičním designem. Návrháři se patrně inspirovali úspěšným počítačem iMac od firmy Macintosh a kybernetická střeva kapotovali průhledným plastem v pastelových barvách. Důležité však je především prázdné místo na zadní straně této karoserie: je tu totiž konektor a dostatek prostoru pro přídavné moduly. Podle firemních materiálů má jít především o rozšiřující paměti, přehrávač MP3, modem pro internet, herní moduly a dokonce i digitální kameru. Na rozdíl od iPAQ však má Handspring černobílý displej a pouze 8 MB paměti. Ta však má i své světlé stránky, například cenu. Ta činí pouhých 11300 Kč.
   Palmtopy s možností připojování rozšiřujícícíh modulů chystají i další výrobci a je dost možné, že právě stojíme u zrodu nové kategorie počítačů, jejíž další vývoj bude velmi bouřlivý.

Jan Novák, MFDNES


  Web design © 2B