Trh zábavy
1/LEDEN 2001  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce
FunPort
 Logo Kompass
 Logo Komory zábavy

Diablo II.
Stateční versus nemrtví - aneb nekončící válka proti nejtajnějším snům
Přečetli jsme za Vás...

Strategicko-akční hra Diablo byla svého času nesmírně populární a její označení za kultovní je rozhodně na místě. Několik dlouhých let trvalo netrpělivé čekání na jejího neustále odkládaného následovníka, ale otálení výrobců se vyplatilo - Diablo II je ještě lepší, než jsme čekali, ještě sugestivnější, než jsme si vůbec troufali doufat. Další kult? Samosebou!

 Scéna ze hry Diablo II. Diablo II není simulátorem automobilů, letadel ani vesmírných korábů. Je to simulátor akčního hrdiny, který bojuje proti absolutnímu zlu ve jménu nevinných ponižovaných lidí. Virtuální skutečnost je naštěstí mnohem méně patetická než propagační letáky a vyznačuje se neustálými souboji, kterým se ve hře takřka vůbec nevyhnete. Proti vám stojí spojenci pekla, takže se nedočkáte útoků bílých jednorožců, splašených psíků či sakrujících námořníků - vašimi protivníky budou kostlivci nemrtví až běda, prapodivná a ještě prapodivnější monstra nebo po krvi lačnící hnusná zvěř, který není s to zapadnout do našich učebnic zoologie. Aby ne, pohybovat se přece budete ve světě čisté fantasy.
   Na začátku hry si můžete svůj zjev vybrat mezi pěti charaktery - divokou amazonkou, tajemnou kouzelnicí, zbožným paladinem, agresivním barbarem a záhrobním nekromancerem - každý z nich má jiné vlastnosti a v průběhu hry se vyvíjí jiným směrem. Slovíčko vývoj je zde velmi důležité, protože pilným hraním získáváte další a další zkušenosti, které ,vyměňujete’ za kouzla a dovednosti, které vám usnadňují cestu k cíli. Nacházíte také potřebnou výzbroj a výstroj, různé magické předměty, amulety a prsteny, knihy kouzel, lektvary či zlato - univerzální platidlo.
   Vaše postava se může specializovat na určitý druh útoku a speciální obranu, můžete vládnout magií nebo drtit nepřítele ohromnou silou při soubojích zblízka. Nikdy však nemůžete dosáhnout s jedinou postavou najednou všech jejích možností, což zakládá na mimořádné hratelnosti. Poprvé porazíte Diabla a hned se budete vrhat do boje s postavou, která se místo na čáry a kouzla bude specializovat na boj se dvěma meči. Variabilita je neuvěřitelná, dokonce se vždy mění herní světy, takže při opětovném hraní procházíte jinou krajinou a městy... Výborná je umělá inteligence počítačem řízených postav, ale mnohem zábavnější než osamocené porážení nepřátel je síťová hra, kde se můžete libovolně sdružovat s ostatními hráči do spolků a aliancí a společně pak proradnému Diablovi vyprášit kožich.

Diablo II oficiálně...
   Autorem prvního i druhého pokračování hry je firma Blizzard, která se díky tomu nesmazatelně zapsala do podvědomí hráčů na celém světě. Na jejím webu se pochopitelně setkáte i se speciální sekcí věnovanou jejímu výstavnímu kousku, pro první seznámení se hrou je adresa www.blizzard.com/diablo2 přímo ideální. V případě, že se rozhodnete hrát v multiplayerovém modu, tak se velmi zblízka podíváte na www.battle.net, protože právě tento server síťové hraní exkluzivně zajišťuje. Také na této adrese máte možnost načerpat opravdu solidní množství ďábelských informací - www.battle.net/diablo2/.

...a neoficiálně
   Tady začíná přihořívat. Diablo II, a to tu ještě naplno nezaznělo, je nesmírně populární hrou, která se drží na vrcholcích žebříčků prodejnosti a kterou zároveň uznávají recenzenti na celém světě - získává od nich ty nejvyšší hodnotící známky, Není se tedy co divit, že můžete zabrousit na velké množství tematických webů, které se na fenomén Diablo II dívají ze všech možných úhlů. Některé stručně a úderně, jiné s ohromnou šíří záběru. Mezi ty druhé zaslouženě patří například diabloii.ugo.com, www.diabloii.com, www.wsponsors.com nebo výborný www.diabloii.net.
   Nemá cenu snažit se zde rozepisovat o jejich nabídce, protože je pro aktivního pronásledovatele Diabla vždy velmi zajímavá. Jen upozorním na to, že k dispozici jsou detailní popisy jednotlivých herních postav a jejich potenciálních dovedností, seznamy použitelných předmětů, přehled monster, rady, triky a návody sloužící k jedinému - jak přežít všechny své protivníky. Dostanete se k různým softwarových doplňkům, které mohou zvášit váš herní požitek, zaposloucháte se do MP3 skladeb, prohlédnete si stovky obrázků ze hry a proniknete do hloubi technologické stránky věci… Pochopitelně se také můžete jejich prostřednictvím kontaktovat s dalšími zapálenými hráči a dát vzniknout nových přátelstvím upevněným společnou posedlostí a šílenou nenávistí k Diablovi.
   V tomto případě půjde doslova a do písmene o přátelství na život a na smrt. I když jen virtuální. Ale to je emocím jedno.

Jakub Holý, INTERNET (QUO)


  Web design © 2B