Trh zábavy
1/LEDEN 2001  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce
FunPort
 Logo Kompass
 Logo Komory zábavy

Browsery za dveřmi
Prohlížení Internetu na prahu třetího tisíciletí
Přečetli jsme za Vás...

Neuvěřitelný skok udělal nejen internet, ale i nástroje určené k jeho prohlížení

 Ilustrační fotografie O internetu se píše, mluví a diskutuje, už se o něm dozvěděl snad úplně každý a jeho obrovské možnosti vzbuzují hrůzu a příjemné mrazení zároveň. Přes všechny inovace, investice a občasné indispozice zůstává (a ještě hodně dlouho zůstane) základním způsobem jeho konzumace obyčejné prohlížení webových stránek v browseru alias prohlížeči. Tedy žádné displeje mobilních telefonů a W@P, žádné instantní webově-televizní rozhraní. Staré a dobré prohlížeče. Jak se jim daří v roce 2000?
   Není to tak dávno, když měly ještě drtivou pozici na trhu (ano, tehdy se ještě prohlížeče běžně prodávaly, a ne kradly) browsery firmy Netscape. Postupem času však její software převálcoval Internet Explorer od Microsoftu. Zpočátku se mu to podařilo nikoli díky lepší kvalitě, ale především za pomoci agresivního začlenění do dalších produktů mateřské firmy, upuštěním od vybírání jakýchkoli poplatků, a možná také díky nekalým zákulisním praktikám - přítomnost Exploreru v operačních systémech Microsoftu a jeho boj proti jakékoliv konkurenci v této oblasti byly ostatně prvním impulsem k zahájení antimonopolního řízení, které pokračuje dodnes. Microsoftu hrozí nucené rozdělení na více částí.

5.5 vs. 6.0
   Současná situace je poměrně jednoznačná. Hlavním browserem webového světa se stal Internet Explorer, Netscape ztratil kontakt a zastaral. Čísla verzí vůbec nic neznamenají, ale také o něčem svým způsobem vypovídají. MSIE je aktuálně ve verzi 5.5, Communicator od Netscape se pohybuje po miniaturních krocích okolo čísla 4.75. Aby získal aspoň symbolický náskok před svým konkurentem, tak se nový (a zatím stále rozpracovaný) Netscape vyhoupl rovnou na číslo 6, pátá generace tak ve vývojovém stromě bude chybět. O to je ale šestka zajímavější - jde o naprosto zásadně přepracovaný prohlížeč, který si ze svých předchůdců zachoval snad jen pojmenování některých tlačítek. Je vystavěn na otevřeném kódu Mozilla, tedy na základě výsledků práce programátorů z celého světa. Velmi se spoléhá na nejmodernější mutace speciálního webového kódu Java, není tak tvořen z obligátních součástek - a to by mělo být jeho výhodou. Přichází s možností kompletně měnit vzhled pomocí populárních skins, některé starší funkce balí do zcela nového hávu, je ovšem opět propojen (staké překopaným) e-mailovým klientem Messenger. Zatímco u MSIE jsou stávající změny spíše interního charakteru a na první pohled je určitě neodhalíte, tak uNetscape to rozhodně neplatí. Dost možná, že právě vzniká něco mimořádného.

Další alternativy
   Samozřejmě existují, ale jejich zastoupení je oproti výše zmíněné dvojici mizivé. Na trhu jsou zastoupeny dvě kategorie alternativních prohlížečů: buď jde o programy využívající ke své práci jádro MSIE (a ten tak musí být přítomen), nebo o zcela samostatné a na ničem nezávislé produkty. K první skupině patří například Neoplanet, který jako vůbec první začal stavět svou image na variabilitě vzhledu. K nezávislým se řadí hlavně skandinávská Opera, samostatný (a placený) prohlížeč, který podle všech ukazatelů patří v počtu svých uživatelů na třetí místo. Je velmi rychlý a tuto jeho přednost oceňuje snad každá recenze, velmi malý (vejde se na jedinou disketu, což je mnohonásobně méně, než bývá zvykem) a poměrně originální ve svých schopnostech. Pokud tedy chcete zkusit něco netradičního a nechcete si spálit prsty, určitě se na tento překvapivě dobrý program podívejte, nebudete zklamáni.

Budoucnost a minulost
   Na internetu se snad obden objevují stále nové datové formáty, které slibují nové zážitky (vizuální i zvukové i mnohé další) při prohlížení stránek. Je nabíledni, že se jen nepatrná část z nich opravdu uchytí a dočká smysluplného rozšíření - a snad izabudované podpory v hlavních prohlížečích. Právě na jejich bedrech totiž leží nevděčný úkol popasovat se se současným multimédii přetékajícím webem. Důležitá podpora existujících nadstaveb nad prostým textem a obrázky nemůže být ignorována a prohlížeče jsou první (a jediné) na ráně. Mezi stále důležitější vlastnosti tak patří schopnost absorbovat novinky prostřednictvím specializovaných softwarových dodatků. V této softwarové kategorii se toho právě nyní děje opravdu hodně a je to dobře, protože se budeme moci zase brouzdat o něco plastičtějším internetem. Doporučíme vám dvě adresy: www.browsers.com jako nevysychající zdroj poznání a úžasný web dejavu.org, který se specializuje na jediné - emuluje vám prohlížeče let dávno minulých a umožní jejich prostřednictvím navštívit libovolnou adresu. Právě tady zjistíte, jak neuvěřitelný skok udělal nejen internet, ale inástroje určené k jeho prohlížení. Povinná adresa.

Jakub Holý, INTERNET (QUO)


  Web design © 2B