Trh zábavy
2/ÚNOR 2000  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce
 Logo Komory Zábavy

Výklad pravidel
Kuželky a bowling  Ilustrační foto

Páté pokračování výkladu pravidel zaměříme na dvě otázky, které souvisí s registrací našich členů a dotýkají se tak Registračního a přestupního řádu ČMKS (dále jen RaPŘ). Obě otázky jsou obecnějšího rázu a nejsou ve zmíněném předpisu (a ani v žádném jiném předpisu ČMKS) plně popsány a svojí povahou jsou spíše na okraji všeobecné pozornosti. Přesto je třeba o nich vědět a znát správný postup, který je třeba zvolit v případě, že nastanou. Níže uvedený výklad se týká kuželkářských oddílů a hráčů a hráček.

11/1999 - Změna oddílové příslušnosti
   Změna oddílové příslušnosti se řídí článkem 7 RaPŘ a v případě, že se družstva nedohodnou na výši odstupného, také článkem 8. U převážné většiny přestupů se oddíly a hráč dokážou dohodnout na podmínkách, za jakých se bude přestup realizovat. V těchto případech není pro náš další výklad podstatné, jaká je výše odstupného. Důležité je, že se všichni mezi sebou dohodli. Určité nejasnosti vznikají v případě, kdy mateřský oddíl nechce dát svému hráči souhlas s přestupem do jiného oddílu. Pokud hráč trvá na svém přestupu, zašle vyplněnou žádost o změnu v registraci na sekretariát svazu. Žádost musí splňovat náležitosti uvedené v bodě 7.3. RaPŘ s jednou výjimkou - a tou je souhlas mateřského oddílu, viz písm. d). Na tuto skutečnost by měl žadatel o přestup upozornit v průvodním dopise.
   Sekretariát svazu následně vyzve písemně mateřský oddíl, aby sdělil do určitého termínu důvody svého nesouhlasu. Pokud oddíl doloží, že hráč má vůči němu nevyřízené pohledávky, sekretariát ČMKS přestup pozastaví a vyzve hráče, aby vyrovnal své závazky vůči mateřskému oddílu. Pokud tak neučiní v předepsaném termínu, bude přestup dle bodu 7.4., písm. c) zamítnut.
   Je-li však jedinou překážkou stanovení výše odstupného, postupuje sekretariát svazu dle bodu 7.9. ve vazbě na článek 8 RaPŘ. Stanovením výše odstupného dle článku 8 byl VV ČMKS pověřen ing. Jiří John. V souvislosti s tím připomeňme, že z rozhodnutí VV ČMKS je základní hodnota smluvního hráče dle bodu 8.1.3., písm. a) stanovena ve výši 6 000 Kč a v případě nesmluvního hráče dle bodu 8.1.3., písm. b) ve výši 4 000 Kč. Obě částky platí shodně pro ženy a muže.
   Pokud dojde k zaplacení odstupného v termínu, který stanoví sekretariát ČMKS, je přestup zrealizován ve shodě s bodem 7.6., písm. c). V opačném případě je přestup zamítnut podle bodu 7.4., písm. c). Ve sporných případech shromáždí sekretariát svazu všechny potřebné podklady k danému přestupu a předá je VV ČMKS, který rozhodne.
   Na závěr ještě dodejme, že přestup vojáků základní služby má jisté odlišnosti. Tomuto tématu však byl věnován výklad 06/1999.

12/1999 - Obnovení registrace bez souhlasu oddílu
   Zcela jistě není žádoucí, aby vztah člena a jeho mateřského oddílu dospěl do stavu, kdy oddíl nesouhlasí s registrací tohoto člena. Naštěstí se tento jev vyskytuje jen zřídka. Pokud nastane, je potřeba postupovat následujícím způsobem.
   Nejprve je třeba si uvědomit, že oddíl není oprávněn zrušit svému členu členství v ČMKS. Možnosti ukončení členství v ČMKS jsou vyjmenovány v ust. 5.1. RaPŘ. Ukončit členství v ČMKS svému členovi tedy oddíl nemůže. Na základě svých stanov (či jiných předpisů) však může oddíl zrušit členství ve svém oddíle. O této skutečnosti pak oddíl písemně vyrozumí sekretariát ČMKS.
   Vyloučenému členovi však zůstává nadále v platnosti jeho registrace v ČMKS. Na svůj registrační průkaz však nemůže startovat v žádné soutěži, protože ho jeho bývalý mateřský oddíl k žádné nebude nominovat. Pokud tento člen v budoucnu požádá o prodloužení své registrace, bude mu vyhověno s použitím čl. 5A RaPŘ (Registrace bez oddílové příslušnosti).
   Častěji však asi nastane situace, že požádá o registraci za jiný kuželkářský oddíl či klub. Protože jeho původní mateřský oddíl již jednou písemně prohlásil, že s ním ukončil veškeré vazby, nepožaduje se, aby na Žádosti o změnu v registraci byl uveden souhlas mateřského oddílu.

13/1999 - Změna názvu oddílu
   Název oddílu je uveden ve stanovách oddílu. To v případě, že má oddíl vlastní právní subjektivitu. Pokud ne, pak je odvozen od názvu zastřešující organizace, například TJ. Důvody, které vedou oddíl ke změně názvu, mohou být různé povahy. V zásadě se však jedná o dva základní okruhy. Na prvém místě jsou změny, které sahají k samým základům příslušného kuželkářského oddílu či klubu a dotýkají se stanov. I když to není nutné, mívají stanovy dlouhodobější platnost. Z tohoto důvodu nedochází ani ke změnám názvu oddílu příliš často. Nejčastěji se tak stává v okamžiku, kdy se oddíl vyčleňuje ze zastřešující organizace a získá svoji vlastní právní subjektivitu.
   Dojde-li ke změně názvu oddílu, je třeba provést několik kroků.

  • Informovat sekretariát ČMKS - tzn. vyplnit novou Evidenční kartu oddílu, která vedle názvu oddílu obsahuje i další důležité údaje o oddílu, např. IČO a bankovní spojení.
  • Informovat všechny dotčené řídící orgány soutěží. Na soupiskách družstev je třeba v záhlaví uvádět nový název oddílu. Řídící orgán soutěže pak začne ve všech svých zpravodajích, informátorech, zprávách pro tisk používat nový název oddílu.
  • Požádat sekretariát ČMKS o změnu v registračních průkazech všech svých aktivních členů. Při změnách v registračních průkazech se každý hráč může rozhodnout, zda si nechá provést pouze změnu názvu svého mateřského oddílu (bez změny platnosti registrace) a dle ust. 3.4. RaPŘ zaplatí jen manipulační poplatek 50 Kč, popř. požádá současně i o obnovu registrace na celých pět let a uhradí členský příspěvek v plné výši (viz ust. 3.6. RaPŘ).

   Z výše uvedeného je zřejmé, že oddílu lze jen doporučit, aby zvolil vhodný okamžik, kdy změní svůj název. Pokud to lze, je k tomu nejvhodnější chvíle během letní popř. i zimní přestávky v soutěžích.
   Jiná situace je však v případech, kdy oddíl uzavře s nějakým sponzorem smlouvu, na jejímž základě by měl v soutěžích vystupovat pod jeho hlavičkou. Někdy se může dokonce stát, že sponzorská smlouva se netýká všech družstev v oddíle. Protože smlouva má zpravidla omezenou dobu platnosti, je zbytečné kvůli ní měnit název oddílu či klubu. V tomto případě lze s řídícím orgánem soutěže dohodnout, aby ve všech jeho publikovaných materiálech používal upravený název příslušného družstva. Na soupisce a v registračních průkazech hráčů však zůstane skutečný název oddílu. Tuto dohodu (popř. její zrušení) lze s řídícím orgánem soutěže dojednat i v průběhu rozehrané soutěže.
   V každém případě je nepřípustné, aby hráči měli ve svých registračních průkazech uveden jiný název oddílu, než jaký je uveden na soupisce družstva, za které startují v soutěži.

Výkonný výbor ČMKS

  Web design © 2B