TABÁKOVÉ NEŘESTI

doutniky

Ochucené doutníky

Většina vlhkých, ručně dělaných doutníků má klasickou tabákovou chuť bez příchutě. U nás i v Evropě milovníci vlhkých doutníků dávají přednost plné tabákové chuti. Pouze někteří američtí výrobci vlhkých doutníků ochucují ručně dělané doutníky čokoládou, vanilkou, višní či rumem. Doutníky pak mají například čokoládové aroma i příchuť. Tyto doutníky jsou žádány především v USA. U nás jsou prakticky raritou.

Strojově vyráběné doutníčky mají své nesporné výhody oproti ručně dělaným doutníkům. Nepotřebují zvlhčit, protože se kouří přibližně při 10-12% vlhkosti. Velká většina z nich je ořezána již při výrobě, nebo jsou zakončeny filtrem či náustkem. Proto odpadá poškození doutníku při ořezávání. Snadno se přenášejí. A lehce se zapalují. Stručně řečeno, nepotřebují takovou péči jako ručně dělané doutníky. A jejich cena je samozřejmě příznivější.

Zatímco u vlhkých doutníků je ochucených menšina, tak u suchých doutníků je poměr ochucených a neochucených doutníků větší. Většina výrobců suchých doutníků má ve své nabídce i ochucené doutníky. Suché doutníky můžeme stručně rozdělit podle typu krycího listu, který je buď ze Sumatry anebo z Brazílie. Sumaterský krycí list je lehký a má jemnou chuť. Brazilský krycí list je tmavý, má kořeněnou a plnější chuť. Někdy se používá i kubánský krycí list, který není tak kořeněný jako brazilský, ale má plnější chuť než "Sumatra".

Do náplně se používají různé typy tabáků od Mexika , Kolumbie, Jávu počínaje, až po Floridu, Connecticut a Kubu konče. Velké množství kuřáků má raději "Sumatru" než "Brazílii", protože, jednoduše řečeno, sumaterský krycí list dodává kouření jemnou chuť, proto je pro mnohé kuřáky snesitelnější. Ale například v Německu či Švýcarsku jsou oba krycí listy stejně populární.

Existuje skupina velmi levých strojově vyráběných doutníků a doutníčků, které nemají krycí list ze 100% tabáku, ale jsou baleny do tzv. homogenizovaného listu. Homogenizovaný tabák obsahuje 70% rozemletého tabáku a 30% buničiny. I tato skupina výrobků, kde jsou tabákové vločky obaleny do homogenizovaného listu, se ochucuje různými příchutěmi. Tyto výrobky jsou většinou doplněny o filtr nebo špičku. Cena těchto doutníků a doutníčků je samozřejmě výhodnější, než u výrobků ze 100% tabáku. Každý okruh výrobků má svého zákazníka, ale pokud bude někomu záležet na dobrém a kvalitním kouření, měl by sáhnout po doutníku vyrobeného ze 100% tabáku.

Doutníky ochucené rozpoznáme od neochucených většinou podle názvu. Pokud existuje výrobek v ochucené a neochucené formě, pak součástí názvu je i název příchutě, například Cherry, Vanilla a podobně. Doutníky stejného jména bez příchutě budou mít v názvu Original či Classic. Například výborné doutníky El Guajiro Trompetas se prodávají na našem trhu s příchutěmi Cherry, Vanilla, Coco, ale El Guajiro Classic má typickou tabákovou chuť bez příchutě.

Snad nejoblíbenější příchutí u doutníků je třešňová a vanilková příchuť a aroma. Višňovou či třešňovou příchuť najdeme u doutníků a doutníčků El Guajiro Trompetas Cherry, St. Luis Blues, Prince Albert's Soft Cherry Vanilla a mnohé další.

Z vanilkovou příchutí můžeme ochutnat například doutníky či doutníčky Villiger Premium Vanilla, El Guajiro Trompetas Vanilla, Café Créme, Jazz Filter Vanilla, Handelsgold Vanilla a další.

Z mnoha dalších příchutí jmenujme například rumovou či koňakovou, kávovou nebo kakaovou. Káva je u používána u doutníčků jen jako aroma, proto doutníček voní po kávě, ale chuť je přírodní, tabáková.

Vynikající doutníčky s plnou chutí na našem trhu jsou Stanislaw Cigarillos Aromas, které jsou plněny dýmkovým tabákem, složeným z virginských tabáků, Burley a dvakrát fermentovaného černého Cavendishe. Mají jemné vanilkové aroma. Doutníčky mají velmi jemnou a lahodnou chuť. Na našem trhu se prodávají ve třech různých provedeních a cena pro konečného spotřebitele je 160,-Kč za 10 kusů doutníčků.Chuťově se hodí jak pro kuřáky doutníků, tak i pro kuřáky dýmek.

Jemné aromatizované doutníky či doutníčky s příchutí se výborně hodí k odpolední kávě, ke koňaku či sladším alkoholickým nápojům. Aromatizované doutníky jsou určeny zejména pro ty kuřáky, které si po dobré kávě dají dobrý sladší doutníček místo zákusku.

pokračování příště

Michaela Koláčková
foto: Rostislav Čuřík