Co je důležité vědět o doutníku
Dříve než vejdeme do prodejny, abychom si koupili svůj oblíbený, ručně ubalený doutník, je dobré vědět pár informací, na co si při výběru doutníku dát pozor.
Každý jednotlivý doutník ruční výroby v krabici téže značky by měl mít jednotnou chuť, aroma, hoření, strukturu listu a jednotnou barvu, jednotnou gramáž a kalibrovanou velikost. Právě stálá chuť všech doutníků je zárukou kvality. Světové značky doutníků jako je Don Diego, Santa Damiana, Peterson a podobně dbají na své dobré jméno a doutníky mají stejnou chuť, jsou stejně utaženy a už na první pohled mají stejný barevný odstín. Důležité je také utažení doutníku, které však poznáme až při zapálení. Pokud je doutník příliš utažen, špatně hoří a nám by při kouření nepomohly ani druhé plíce. Takový doutník je lepší zahodit, než se zbytečně trápit a pokud máme celou krabici, raději ji běžte vyměnit. Většina doutníkových výrobců si každý jednotlivý doutník testuje, zda má správný tah. Pokud už v továrně zjistí, že je doutník příliš utažen, je opět rozmotán a znovu sbalen. Záleží i na tvaru doutníku. Většinou složitější tvary doutníků jako je torpedo nebo pyramid mohou být více utaženy. Doutník, který rychle prohořívá může být málo utažen nebo byl špatně oříznut na počátku kouření. U ručně dělaných doutníků rozlišujeme v zásadě tři hlavní věci. Chuť doutníku, sílu a aroma.
Chuť doutníku
V odborných kruzích se rozlišují následující chutě doutníku. Hořká, pepřová, rostlinná, trávová, ořechová, dřevitá, kokosová. A následuje kyselá, suchá, slaná, sladká, kyselinová, kávová, tučná, medová a karamelová.
Sílu doutníku
při kouření rozlišujeme na lehkou, jemnou, střední, plnou a silnou. Jemné doutníky budou například Don Diego Aniversario Robusto, plnou chuť až silnou budou mít Peterson Gran Reserve.
Aroma doutníku
dělíme na zemité, cedrové, květinové, dráždivé, těžké, ostré, čpavkové, jako růže, ostře páchnoucí.
Je třeba si uvědomit, že každý tabákový list je jedinečný a ručně ubalený doutník je ručně dělaným unikátem, originálem. Kvalita tabáku se může sklizeň od sklizně velmi výrazně lišit a právě požadovaná kvalita doutníku závisí na vyvážené kombinaci náplně, vázacího a krycího listu. Vždy je třeba provést řadu testů, aby chuť tabáku zůstala zachována. Ten nejlepší tabák jde na speciální doutníkové edice, která každá doutníkové továrna čas od času vyrábí. Tyto doutníkové edice jsou ceněny především gurmány a specialisty nebo i doutníkovými sběrateli. Je to podobné jako u vína.
Druh tabáku dodá různé úrovně síly, chuti a aroma, které se liší svými individuálními komponenty.
Možností existuje tolik, kolik je různých druhů tabáků a jejich vzájemná kombinace.
Balení doutníků
Počet doutníků v každé krabici se liší, ale obvyklý je počet dvacet pět, dvacet a deset kusů.
Doutníky po dvaceti pěti kusech jsou v krabici baleny ve dvou vrstvách, a jsou známy jako třináct doutníků ve vrchní vrstvě a dvanáct doutníků vespod s jednou výplní.
Nicméně svazek dvaceti pěti doutníků může být v jiném balení svázán dohromady stuhou ve vrstvách osm, devět a osm kusů.
Další uspořádání bývá také devět,devět a sedm, kde spodní řada má dvojitou výplň (většinou ji tvoří špalík dřeva). Důležitým faktorem, který pozitivně ovlivňuje chuť a kondici doutníku je španělský cedr. Ten dodává doutníkům vynikající aroma, zůstává spolu s doutníkovým tabákem v místnosti, kde tabák zraje, po určitou dobu, ale ne méně než osm týdnů.
V továrnách jsou místnosti pro dozrávání doutníků obložené cedrem, stejně tak jsou ze španělského cedru i police a krabice doutníků. Doutníky jsou cedrem ovlivňovány i v krabicích, protože každá vrstva doutníku je oddělena dýhou ze španělského cedru.
Doutníky, které nepodléhají tlaku krabičky, mají tendenci k zachování si svého zakulaceného tvaru, a tím mají i lehčí tah. Mnoho doutníků je baleno do krabic natěsno, čímž je na doutníky vyvíjen větší tlak a doutníky jsou tak po stranách zploštělé a nemají typický zakulacený tvar.
Slisované doutníky do hranatého tvaru jsou ty, které se takto speciálně upraví při výrobě.
Je samozřejmostí, že ručně dělaný doutník musí být v dobré kondici. Kontrolu správně zvlhčeného doutníku provedeme lehkým stlačením toho konce doutníku, který se zapaluje. Ten se musí pružně vracet, aniž by bylo slyšet nějaké praskání. Krycí list by měl být bez viditelné vady, nesmí mít žádné roztřepené okraje či prasklinky na povrchu. Doutník musí příjemně tabákově vonět. Krycí list může být na povrchu i lehce mazlavý.
Ručně balený doutník skladujeme při pokojové teplotě kolem 21 stupňů Celsia a při sedmdesáti procentní vlhkosti. Ideální je v letním počasí umístit doutníky do nejchladnější místnosti, například do sklepa. U moře doutníky nevystavujeme přímému slunci a dlouhodobě mořskému slanému vzduchu. Ten totiž může výrazně a spíše negativně ovlivnit chuť doutníku. Doutníky při velkých teplotách v humidoru častěji kontrolujeme a přiléváme destilovanou vodu.
Mějme na paměti, že pouze doutník v dobré kondici vám zaručí skvělý kuřácký zážitek.
pokračování příště
Michaela Koláčková
foto: Rostislav Čuřík