První zásah policie v oblasti softwarového pirátství VHP v Polsku

Loga

To na co celý polský trh a všichni výrobce zábavní techniky v Evropě netrpělivě čekali se stalo 10.7.2003 realitou. Tento den je opravdu zlomový pro celý trh, který hodlá jít cestou dodržování zákonů a platné legislativy v oblasti autorského práva. Většina výrobců z celé Evropy sledovala se znepokojením situaci v Polsku z pohledu zneužívání autorského práva různými místními pseudovýrobci. Bylo tichým tajemstvím, že někteří z těchto místních výrobců, nabízeli výrobky předních výrobců, jako JPM, Barcrest, Novomatic atd., aniž by tyto výrobky někdy spatřily světlo světa ve výrobě těchto výrobců nebo u jejich oficiálních představitelů v Polsku. Samozřejmě, že prodejní cena za takovéto výrobky ani neodrážela výrobní náklady, natož nějakou obchodní marži, bez které není možno produkovat oficiálními výrobci, není třeba zdůrazňovat. Se změnou zákona , jenž vstoupil v platnost 15.6.2003, a který po 13 letech konečně umožňuje legální podnikání v oblasti zábavního průmyslu, bylo spojeno očekávání výrobců, že i v oblasti autorských práv dojde k posunu a lepší vymahatelnosti těchto práv. Co se tedy vlastně 10.7. stalo ? V tento den na základě trestního oznámení, které podala JPM, v součinnosti se svým polským distributorem Synotem Polska, proběhl první ze sérií zásahů polské policie proti nelegálním producentům JPM strojů na území Polska.

Ve městě Korfantov, v prostorách společnosti Nowopol, proběhl zásah policie z oblastního ředitelství v Nyse společně s antiteroristickou složkou policie, která dohlížela na hladký průběh zásahu. Během cca. 6 hodinové prohlídky došlo k zabavení cca. 7 počítačů a notebooků obsahujících elektronické verze programů do VHP. Jeden z notebooků byl taktéž zadržen během domovní prohlídky v domě jednoho z majitelů společnosti Nowopol. Dále bylo v prostorách společnosti Nowopol zabaveno velké množství programových a zvukových karet, gal. klíčů, eprom a vypalovaček eprom, které obsahovaly programy produkované společností JPM. Na těchto nosičích dat byly použity, jak výsostné znaky společností JPM, Synotu W, tak loga a označení společnosti NWP ( což je značka, kterou používá společnost Nowopol). Všechny tyto komponenty byly posléze převezeny na policejní ústředí v Nyse, kde budou následně postoupeny odborné expertíze znalce z oblasti elektroniky, který bude posuzovat shodnost s dodanými originály výrobků a softwarů společností JPM. Společnost JPM, společně se svým distributorem Synotem Polska, se domnívají, že v materiálech přiložených v podaném trestním oznámení společně s hardwarem a softwarem zabavenými v sídle společnosti Nowopol , má policie dostatek důkazů, aby bylo dostatečně dokázáno porušování práv JPM ze strany Nowopolu.

Společnosti JPM a Synot Polska doufají, že se jedná o významný posun v postoji oficiálních složek policie a prokuratury, které hodlají ukončit současný stav , kdy jsou zcela bez ostychu porušovány autorská práva oficiálních výrobců. Podle informací, kterými tyto společnosti disponují se totiž nejedná o ojedinělý akt, ale ze strany ostatních oficiálních výrobců se dají očekávat série trestních oznámení na nelegální výrobce. Sama JPM v současné době finalizuje podání dalších trestních oznámení na další pseudovýrobce a distributory, o kterých se domnívá, že porušují její práva. Je to taktéž velmi významný signál pro všechny zahraniční investory, že se polský trh vrací zpět na mapu legálních trhů v oblasti gamblingu a zábavního průmyslu.

Související články: