Rozhovor se zástupci sdružení EUROJUKEBOX

V návaznosti na rozhovor s představenstvem sdružení EUROJUKEBOX uveřejněný červencovém čísle přinášíme další informace.

kontakt
logo

TZ: Co je nového ve sdružení EUROJUKEBOX?

Podařilo se nám se sdružením OSA a se sdružením INTERGRAM na období 2. pololetí 2003 vyjednat smluvní podmínky sepsané v kolektivních hromadných licenčních smlouvách.
Dle těchto smluv členové EUROJUKEBOX platí autorské odměny a odměny umělcům a výrobcům (dále je odměny):
- odměny placené OSA činí 600,- Kč za měsíc na jeden jukebox, namísto standardních 750,- Kč dle sazebníku OSA pro provozovatele - nečleny sdružení EUROJUKEBOX
- odměny placené INTERGRAM činí 810,- Kč na jeden jukebox systému MP3, namísto standardních 1.000,- Kč dle sazebníku INTERGRAM pro provozovatele - nečleny sdružení EUROJUKEBOX. Pro klasické CD jukeboxy je to 324,- Kč namísto 400,- Kč.

TZ: Co z toho plyne pro členy EUROJUKEBOX?

Provozovatelé-členové sdružení EUROJUKEBOX budou odměny na základě dohody o splátkách sepsané s EUROJUKEBOX platit ve splátkách na účet EUROJUKEBOX, ze kterého budou tyto odměny jednotně převáděny na účty OSA a INTERGRAM.
Příklad: Provozovatel 50 ks jukeboxů systému MP3 zaplatí ve čtyřech splátkách během období 2. pololetí 2003 a v jedné splátce v lednu 2004 na účet sdružení 423.000,- Kč namísto 525.000,- Kč, které by zaplatil, kdyby nebyl členem EUROJUKEBOX. To představuje úsporu 102.000,- Kč.

TZ: Členství v EURO přináší jen výhody?

Nejenom výhody, ale i povinnosti. Členové sdružení mají své jukeboxy označeny evidenční známkou, jejíž vzor je otištěn níže. Podle této známky terénní pracovníci OSA a INTERGRAM ihned poznají, že platby odměn za tento jukebox garantuje a centrálně zajišťuje sdružení EUROJUKEBOX.

Členové sdružení spolupracují na vymýcení nelegálních provozovatelů jukeboxů, dodržují platební kázeň při placení odměn a platí členské příspěvky. Například příspěvek na 2.pololetí 2003 činí 250,- Kč na jeden provozovaný jukebox v tomto období.

V porovnání s úsporou, která činí 2.040,- Kč (340,- x 6 měsíců = 2.040,- Kč) je to na období 2. pololetí efekt ve výši 1.790,- Kč na jeden jukebox z titulu členství se sdružení EUROJUKEBOX.

TZ: Ale EUROJUKEBOX sleduje jiné cíle....

Ano. Dosažení těchto výjimečných podmínek ve vztahu k OSA a INTERGRAM je pouze prostředek k tomu, abychom do EUROJUKEBOX získali co nejvíce členů, takto se na trhu vymezili a společně zasahovali proti nelegálním provozovatelům jukeboxů, kteří nás ohrožují. Až se nám ve spolupráci s OSA a INTERGRAM a represivními složkami podaří několik nelegálních provozovatelů kriminalizovat, věříme, že se situace změní. Je nutno ukázat, že neplacení odměn OSA a INTERGRAM je postižitelné i nepodmíněnými tresty.

Ať si pak každý zváží, zda bude nadále riskovat...

známka