TAJEMSTVÍ DÝMKY

Vážení čtenáři,
Obrátili jsme se na autora brožury TAJEMSTVÍ DÝMKY pana Dr. Stanislava, se žádostí o možnost reprodukovat text zmíněné brožury. Věříme že tato brožura, bude příjemným zpestřením našeho měsíčníku.

Knížka TAJEMSTVÍ DÝMKY AUTOR KNÍŽKY

Vážení čtenáři,
Dostáváme do rukou brožurku, která Vás seznámí s dýmkou. Každá věc kolem nás má určitou užitnou hodnotu. Proto i dýmky mají svoji krásu, technické provedení i kouzlo. Cílem není zvýšit počet kuřáků u nás, ale poukázat na historii dýmek i na dýmku jako sběratelský objekt. Dýmka však znamená také určitou kulturu kouření, protože je zdravější než cigarety (kouř se neinhaluje do plic). I když nejzdravější je dýmky jen sbírat.


img1

Historie dýmek ve světě.

Kouření má již téměř 3000letou historii. Svědčí o tom reliéfy na starých památkách Mayů, Indiánů s vysokou kulturou ve Střední Americe.

Původně bylo kouření tabáku náboženským obřadem, vyhrazeným pouze kněžím nebo pouze při slavnostních příležitostech. Postupně se však tabák stává každodenní součástí života Indiánů. Tabáku byla přisuzována léčivá moc i spojení s bohy.

V dalším vývoji se vytvářela v Americe různá centra, která mají odlišný vývoj, a tím i odlišnou historii kouření tabáku. Nejvyšší úroveň dosáhlo kouření v již zmíněné Aztécké říší a v Severní Americe. Sběratelsky velmi cenné jsou hliněné a kamenné dýmky, nalezené v pohřebních pyramidách, zvaných mondy;. Znázorňují postavy i zvířat, a jsou často velmi pěkně a detailně umělecky zpracovány.

Ve střední části Severní Ameriky se nejvíce rozšířily dýmky, které měly hlavičku z měkkého červeného kamane, podobného mastku, který se nazývá kaolinit. Indiáni jej nazývají dýmkový kámen. Název kaolinit dostal po francouzském cestovateli, který kámen popsal. Rovněž pověstné dýmky míru; byly z kaolinitu. Specifické dýmky Indiánů Severní Ameriky jsou dýmky v kombinaci se sekerou – tomahavkem, kdy topůrko je současně troubel.

img2

Jinak se vyvíjely dýmky v Jižní Americe. Zde, vzhledem k rozmanitosti dřeva, se nejčastěji vyráběly dýmky z tropických dřevin. I ty mají velmi často podobu zvířat.

Předkolumbovská doba rovněž pamatuje dýmku ve tvaru písmene Y, kdy kratší dva konce sloužily ke kouření tabáku nosními dírkami. Rovněž kouření smotků tabáku, předchůdce současných doutníků, bylo známo již před objevením Ameriky.

Objevením Ameriky roku 1492 znamenalo velký předěl v kouření tabáku. Do Evropy a ostatního světa se dostala celá řada rostlin jako je kukuřice, brambory, ale i tabák. Kouření však bylo spojováno s činnosti ďábla. To později přetrvávalo i ve výrobě dýmek, velká řada lidových dýmek má tvar hlavy čerta. Ve Španělsku a Portugalsku byli první kuřáci dýmek vězněni. O botanický název - Nicotina Tabacum - se zasloužil francouzský diplomat Jean Nicot, který poslal z Portugalska do Paříže tabák, samozřejmě jako okrasnou rostlinu.

img3

Pokračování příště