Počítačové viry umějí i krást

Tvůrce viru může z nakaženého počítače získat hesla, soukromé texty nebo posílat poštu

Přečetli jsme za Vás

Praha - Anna Kournikova, Sircam, Code Red. Pěkné názvy pro velmi nehezké věci. Nejde totiž o seznam tenisových hvězdiček, ale o počítačové viry.

Neuplyne měsíc, aby se neobjevila zpráva o rozšíření dalšího "nejni-čivějšího" viru v počítačové historii. Škody, které viry dosud způsobily, dosahují miliard dolarů, přesto zůstává řada běžných uživatelů počítačů "v klidu". A dělají chybu.

Graf (jak se daří počítačovým virům)

Viry dělají s počítačem divy

Počítačový vir nedostal své jméno podle živých mikroorganismů náhodou. Fungují totiž podobně. Nákaza přichází v podobě maléjo počítačového programu, kódu, jehož hlavním cílem je dále se šířit a podle návodu svého tvůrce více či méně ublížit svému hostiteli. "Ne každý virus ničí soubory v počítači. To ale neznamená, že bychom je měli podceňovat," říká Roman Všetečka ze serveru Technet.cz.

Některé viry slouží v podstatě jen k testování rychlostí šíření nákazy, jejich ničivá síla je minimální. "Bohužel autoři skutečných virů pak na cestu vyšlapanou těmi neškodnými navazují. Vypustí novější verze, které nepatří zrovna mezi beránky," doplňuje Roman Všetečka.

Některé viry mažou důležité soubory, jiné pátrají po důležitých datech, která odesílají svému tvůrci. Řada virů navíc dokáže odeslat sebe sama na e-mailové adresy uvedené v poštovním adresáři. Navíc aby se virus snadněji šířil a byl důvěryhodnější, posílá kromě sebe ještě další soubor. Například obrázek nebo textový dokument, který si "vypůjčí" z napadeného počítače. V době řádění viru Melissa se tímto způsobem na veřejnost dostaly i dokumenty z některých institucí.

Ještě nebezpečnější jsou programy, které o sobě v napadeném počítači nedávají vůbec vědět. A zatím potichu sledují dění, kradou hesla a ta posílají svému "stvořiteli".

Na podobné prográmky si musí dát pozor zejména lidé s pevným připojením k internetu. Takový druh viru "ovládne" počítač a začne například rozesílat miliony zpráv bez vědomí pravého majitele. Skutečný tvůrce takové nevyžádané pošty může být v klidu. Na jeho vlastní adresu se jen tak nepřijde. Podobně nevědomky může být počítač zneužit jako skladiště pro pirátské programy.

Stoprocentní ochrana proti nákaze neexistuje

Proti virům je potřeba se bránit. Nákazy totiž často nezůstane ušetřen ani počíta-čový odborník, jak ukazuje příklad viru "I Love You". Jenom málokdo odolal svůdnému tvrzení, že ho někdo miluje, a infikovanou poštu neotevřel. Výsledky byly katastrofální, celkové škody způsobené tímto virem se celosvětově odhadují na 10 miliard dolarů.

Existuje jen jedna absolutně spolehlivá metoda: ke svému počítači nikoho nepouštět a nespouštět na něm žádné cizí programy. Přestože jde o metodu opravdu funkční, pro většinu lidí je jenom obtížně splnitelná. Stále však platí, že do svého počítače si mají nahrávat jenom programy a soubory z prověřeného zdroje.

Aktivní ochrana proti počítačovým virům spočívá v nasazení antivirového programu. Jejich nabídka je v současné době natolik rozsáhlá, a kvalitativně vyrovnaná, že uživatel neudělá chybu s žádným z nich. "Stejně důležitá je pravidelná aktualizace seznamu virů. Noví počítačoví škůdci vznikají téměř denně," upozorňuje Roman Všetečka.

"V současnosti není možné spoléhat na to, že zrovna vašemu počítači se viry vyhnou. Téměř jistě si nějaký ten vir ces-tu k vašemu počítači najde," uzavírá Všetečka.

Pavel Kočička (MF DNES)

Související články: