Tajemství doutníku - 7. pokračování

Chuť doutníku ovlivňuje krycí list. Používá se od ne- fermentovaného až po 4 x fermentovaný tabák, což poznáme podle barvy.

Výňatek z brožury TAJEMSTVÍ DOUTNÍKU autor Dr. Josef Stanislav

Různé tabáky mají různou sílu a aróma:

Brazil: tmavý, bohaté chuti, jemně sladký, síla 4.
Kamerun: velmi těžké aróma, kořeněné chuti, síla 2-3.
Dominikánská republika: jemný s dobrou hořlavostí, medové zemité chuti, síla 2-3.
Equador: dobrá chuť, ale slabá, síla 2-3.
Havana: středně silná až silná plná chuť s arómatem zemito sladkým či kávově medovým, síla 4-5.
Hondauras: plnější chuť, ale ne tak bohatá jako Kuba, síla 3-4.
Jamajka: jemná chuť mírného aróma, síla 2.
Mexiko: velice široká škála kořeněných chutí, síla 1-4.
Nikaragua: plné aróma s trochu sladší příchutí, síla 3-4.
Sumatra: velmi jemné, ale kořeněné, síla 2.

Barva

Chuť doutníku ovlivňuje krycí list. Používá se od ne- fermentovaného až po 4 x fermentovaný tabák, což poznáme podle barvy. V podstatě se rozlišuje 7 barevných odstínů krycího listu.
Claro Claro:
někdy nazývaný double Claro. Převažuje khaki zelená barva, která je dána fixovaným chlorofylem. Dává jemnou sladší chuť. Dříve byl velmi populární v USA. Proto jsou krabice označovány zkratkou AMS (American Market Selection).
Claro:
žlutohnědá jemná barva, klasicky používána u lehčích doutníků. Speciální krycí listy z Connecticutu v USA mají tuto barvu. Krycí list této barvy je sušen ve stínu speciálních stanů a je velmi ceněn pro svou neutrální a kvalitní chuť.
Colorado Claro:
přírodní středně hnědá barva, někdy zvaná "natural". Jeden z nejpoužívanějších listů. Je dosti často sušen na slunci.
Colorado:
červeně hnědá barva. Listy mají bohaté aróma. Obvy-kle je sušen ve stínu. Krabice někdy bývají označeny EMS (English Market Selection).
Colorado Maduro:
tmavě hnědé listy dávají velmi aromatickou chuť. Výraznou chuť dodávají hlavně honduraským doutníkům.

Maduro:
kávově hnědá barva dává výraznou bohatou chuť kubánským doutníkům. Potřebuje dlouhou dobu ke zrání. Krabice bývají označeny Maduro či SMS (Spa-nish Market Selection).
Oscuro:
velmi tmavý až černě hnědý tabák dává silnou chuť. Někdy nazývaný Negro. Protože zraje nejdéle, má velmi výraznou chuť. Doutníky s těmito listy získávají oblibu v USA. Doutníky se zpravidla balí do dřevěných krabic po 10, 20 či 25 kusech. Při otevírání dřevěných krabic musíme dbát na to, abychom nepoškodili doutníky uvnitř.

Velikost a tvar

Každý si musí vybrat druh a velikost podle toho, jak dlouho chce kouřit. Ráno na lačný žaludek zásadně nezačínáme velkým hodinovým doutníkem. Doutníky by se nalačno neměly kouřit vůbec. U vlhkých doutníků se udávají vždy dva rozměry, délka doutníku v palcích a délka prstýnku v 1/64 palce. To znamená, že nejběžnější typ Corona je zpravidla dlouhý 5 1/2 palce (to je 13,97 cm) a průměr prstýnku je udáván 42 dílků 1/64 palce, což je průměr 16,7 mm. Celkem je udáváno na 457 různých velikosti doutníků. Nejčastěji se rozlišuje 19 základních velikostí, které mají navíc délkovou i průměrovou diferenciaci. Již zmíněná velikost Corona může mít délku od 13,33 cm do 15,2 cm a průměr od 15,9 mm do 18 mm. Každá firma vždy vyrábí několik velikostí doutníků. Americké rozdělení je zúženo do 10 rozdílných velikostí, kdy např. Panatela Group zahrnuje všech 5 velikostí Panatela. Musíme ale odlišit názvy velikostí od obchodních značek. Například je velikost Churchill, a potom je ještě obchodní značka Churchill, která vyrábí suché doutníky průměrné kvality ve Švýcarsku. Toto velikostní rozdělení se především týká vlhkých doutníků. Všechny doutníky můžeme rozlišit do dvou kategorií: parejos - tzv. rovné doutníky a figurados, což jsou nepravidelné tvary.

Rovné doutníky:
Parejos jsou rovné doutníky, které zná většina kuřáků. Dělíme je na 3 základní skupiny: corona, panatela a lonsdale.
Corony
Jsou tradičním měřítkem pro ostatní doutníkové tvary. Mají otevřenou nohu (konec doutníku, který se zapaluje) a uzavřenou hlavu (konec který vkládáme do úst) a který se ořezává. Hlava je velmi často zakulacená. Tradičně měří od 133,3 mm až do 146 mm a průměr prstenu je 16,7 mm. Dalšími variacemi coron jsou tvary churchill, robusto, petit corona, grand corona a doble corona.

Pokračování příště