Tajemství doutníku - 5. pokračování

Ručně dělané doutníky, long fillery, si vyžadují speciální ošetřování. Tyto doutníky se uchovávají v tzv. humidorech, zvlhčovačích, které udržují doutníky v podobném prostředí, ve kterém byly vyrobeny.

Výňatek z brožury TAJEMSTVÍ DOUTNÍKU autor Dr. Josef Stanislav

SKLADOVÁNÍ DOUTNÍKŮ

Ručně dělané doutníky, long fillery, si vyžadují speciální ošetřování. Tyto doutníky se uchovávají v tzv. humidorech, zvlhčovačích, které udržují doutníky v podobném prostředí, ve kterém byly vyrobeny. Vlhké doutníky skladujeme při vlhkosti 70-75 % a asi při 19-21 stupních Celsia (tedy při pokojové teplotě). Doutníky, které se uchovávají ve správném humidoru a při správných klimatických podmínkách, vydrží i několik desítek let.

V Anglii dávají přednost doutníkům, které se uchovávají ve vlhkosti okolo 65%, tedy v něco málo sušším prostředí.

Ručně dělaný doutník, který nebude skladován při správné vlhkosti a teplotě, rychle vysychá a praská.

Každý dobrý humidor obsahuje vlhkoměr (ang. hygrometer), ukazatel vlhkosti a teploty. Nejdůležitější částí humidoru je zvlhčovač, savá houbička, která je chráněna většinou plastovou krabičkou.

Existuje nepřeberné množství humidorů, buď ve tvaru skříní, dřevěných přenosnych kazet či kabinetů.

Kvalitní humidor rozpoznáte podle přesných vnitřních spár, nesmí být vidět žádné stopy po lepidlu. Obojí přispívá k úniku vlhkosti. U kvalitních humidorů je vnitřek vyroben z cedrového dřeva. Nesmí být lakován zevnitř. U kabinetů a kazet se víko zavírá svou váhou, aby se humidor pevně uzavřel. Nesmí dojít k hermeticky uzavřenému prostředí v humidoru. Doutníky poté plesnivý a zatuchají.

Ukázka humidorů
Ukázka humidorů české výroby od firmy Mostex.

Dříve než vložíme doutníky do humidoru, musíme jej zavlhčit. Do zvlhčovače nalejeme destilovanou vodu spolu s několika kapkami anntibakterální tekutiny (podlevelikosti zvlhčovače). Na našem trhu se prodává antibakterální tekutina od firmy Savineli, která také vyrábí kvalitní italské humidory. Tekutina nejenže zabraňuje tvorbě bakterii, ale také snižuje odpařování.

Před prvním použitím vlhkou utěrkou zavlhčíme stěny humidoru. Jakmile vlhkost na vlhkoměru vystoupí na 70%, můžeme do zavlčeného humidoru uskladnit doutniky.

Vlhkoměr a zvlhčovač by měly být kontrolovány alespoň jednou týdně. Doutníky by měly zůstat mírně pružné po celou dobu. Pokud budete mít pochybnosti o stavu doutníků, lehké zmáčknutí Vám určí, zda jsou doutníky v pořádku, nebo zda je třeba doplnit destilovanou vodu do zvlhčovače.

Někdy se na doutníku objeví bílý prášek. Říkáme, že doutník kvete (ang. bloom). Tento bílý prášek se objevuje na povrchu krycího listu a vzniká krystalizací olejů v tabáku doutníku. Tento bílý prášek nijak doutníku neškodí. Může se setřít houbičkou nebo lehce očistit kartáčkem. Někteří kuřáci dokonce zastávají názor, že takový doutník má ještě lepší chuť.

Humidor
Humidor s přihrádkou je ideálním doplňkem restaurace.

Něco jiného je ovšem tmavá plíseň. Takto zbarvený doutník ukazuje na špatné skladování, při kterém byl doutník vystaven velké vlhkosti.

Doutník, balený v tubě vydrží tři dny bez uskladnění v humidoru.

Pokud dojde k mírnému vyschnutí doutníku, může se znovu zvlhčit v humidoru. Správná vlhkost vrátí doutník zpět do ideální kondice.

Pokud nemáte humidor, můžeme si vypomoci alternativním řešením na kratší dobu. Doutníky zabalíme do igelitového sáčku, nejlépe se suchým zipem, který dáme do ledničky, do přihrádky na zeleninu. Doutníky musí být dobře zabalené, aby nesbíraly pachy ostatních potravin. Před kouřením takto uskladněný doutník necháme půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

Pokračování příště