MEGA TOUR 2002

Největší seriál turnajů v Evropě (finále: 14. - 15. prosince 2002)

Už okolo deváté ranní (hodinu před koncem prezentace) bylo rozlehlé parkoviště u Kulturního domu v Králíkách zcela zaplněno. Osobní aula, mikrobusy a také 6 autobusů. Nedočkavými šipkaři se sál rychle phňil, fronta se hned od rána začala tvořit u tomboly, napilno měla i všechna výdejní okénka s občerstvením a pochopitelně nejvíc "husto" bylo u prezence. Ta byla oproti plánu o pouhých 10 minut prodloužena, aby mohli dorazit i ti, kteří se telefonicky ohlásili, že jsou již jen několik kilometrů od místa konáni. A pak už následovala tradiční pořadatelská rutina. Odsouhlasení soupisů hráčů přihlášených do turrnaje, oficiální zahájení (prezidenti ČAKS Zdeněk Vylíčil a AŠA Jura Dubovec) a první předávání pohárů - za nejvyšší počet odehraných turnajů v základní části pro Petra Kaspera a Marii Kořínkovou. Zvláštní cenu pořadatele převzal Mirek Šic. Ten byl na konci září třetí na průběžném žebříčku. Havárie při návratu z MČR družstev a následná rekonvalescence mu bohužel neumožnila bojovat o celkové vítězství. Ptvních třicet vylosovaných (z 530 přihlášených finalistů) si odneslo upornínkové ceny... V 11.15 hodin začal Karel Michálek vyhlašovat první dvojice k terčům a po 25 minutách bylo všech 80 soutěžních přístrojů plně obsazeno. Vyvrcholení největšího turnajového seriálu v Evropě se bez problémů a jaksi samozřejmě rozběhlo.

Vše probíhalo až příliš hladce a tak se není co divit, že zasáhla vyšší moc. Po devatenácté hodině, v době, kdy už byl znám první finalista soutěže mužů (Martin Rypár) a finalistka soutěže žen (Ludmila Kaňovská), vypadla v celé vesnici elektrika. Telefonáty na hradecké VČE mnoho nepomohly. O poruše věděli a technika vyslali. Nezbylo než čekat. Když bylo potřeba zajistit průjezd hasičů parkovištěm, přesvědčili se pořadatelé, jakým problémem je požádat o tuto zdánlivě jednoduchou věc bez mikrofonu nouzovými světly osvětlený sál čítající více než šest stovek lidí. Po půldruhé hodině čekání se konečně přístroje rozsvítily a turnaj mohl pokračovat. Posledním, kdo si s úlevou oddychl byl hlavní rozhodčí Václav Staněk. Jeho počítač, který všechny turnaje řídil, byl napojen na zvukovou aparaturu. A ta, podle ranního ujištění zvukaře, "nikdy vypadnout nemůže". Proto nebyl zapojen ani jindy běžně používaný nouzový zdroj (UBS). Řídící program však znovu potvrdil svou kvalitu a spolehlivost: všechny čtyři turnaje mohly pokračovat.

V půl desáté začali technici likvidovat prostřední dvě řady automatů, aby vytvořili prostor pro terč finálový a současně místo pro kulturní program. Ten se rozběhl přibližně hodinu před půlnocí. V samém úvodu hra svalů v sólo výstupu kulturisty, taneční vystoupení diváky patřičně rozehřívá, kouzelník předvádí několik povedených kousků... a do toho všeho se ještě v postranním přísálí dohrávají malá finále žen a pak až půldruhé hodiny přes půlnoc i malé finále mužů. V té době se už z vítězství v hlavní soutěži mužů radoval Jirka Vlasák, který tak opakoval své předloňské prvenství a potvrdil, že dlouhodobě patří mezi naše nejlepší hráče. Letos stejně jako vloni proti Jíšovi, neuspěl ve finále Martin Rýpar. Ale ani zopakování loňského stříbra není docela určitě k zahození. Mezi ženamy byla tentokrát nejlepší Ludmila Kaňovská, která ve finále přehrála Petru Chomoutovou.

Zaplněný sál až do samello závěru šipkového turnaje je k vidění jen zcela výjimečně. Na finále Megatouru je to věc běžná. Není se co divit. Ceny si odváží každý z účastníků velkého finále mužů (430 hráčů) a žen (98), dále 32 nejlepších mužů z finále malého (219) a za stejnou soutěž 16 žen (43). K tomu všemu ještě řada cen dalších - losovaných (včemě zájezdů na ME EDU do Španělska) a pochopitelně i jackpot o celkové výši 153 420 Kč. Domácí kina, DVD přehrávače, videa, televize, chladničky, horská kola, Hi-Fi věže, souprnvy nářadí, kuchyňské spotřebiče a vybavení a řada dalších věcných cen, včetně památečních triček. To vše, včetně obrovských Megapohárů, bylo odměnou všem šipkařům, kteří se na pěti desítkách hracích míst po celé republice největšího šipkoveno klání v Evropě po dobu 36 týdnů účastnili. A protože je i o ročník příští veliký zájem, přijímali pořadatelé první přihlášky nových hrancích míst už v průběhu finálového večera... (cl)